fredag 29 april 2011

Unga utsätts inom idrotten - på flera olika sätt

Det har väl inte undgått någon att tidigare världsrekordhållaren i höjdhopp, Patrik Sjöberg, igår gick ut och berättade om hur han av sin tränare blivit utsatt för sexuella övergrepp i flera års tid. Att barn och unga utsätts inom idrotten är inget nytt, men icke desto mindre är Sjöbergs avslöjande - tillsammans med de övriga som också kommit ut och berättat om liknande övergrepp - en praktskandal för svensk idrott.

Barn och unga inom idrotten är alltför ofta en måltavla för trakasserier, orimliga förväntningar och hets. Det här sker på daglig basis och syns på flera olika sätt.

Även fransk fotboll skakas av avslöjanden om hur unga aktiva utsätts för trakasserier. I Frankrikes fall handlar det om en hemlig överenskommelse som säger att max 30 % av de aktiva spelarna i landets akademier får ha arabiskt eller afrikanskt ursprung. Bland annat så är förbundskapten Lauren Blanc inblandad.

Det här slår fast återigen hur viktig det breda arbetet mot rasism är. Ungdom Mot Rasism driver projektet Fotboll Mot Rasism, som just handlar om att stärka fotbollsrörelsens eget arbete mot rasism internt samt att ta fram metoder i hur detta arbetet kan genomföras och utvecklas. Inom kort kan du läsa mer om projektet på hemsidan här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar