måndag 25 april 2011

Inlägg: SDs förslag att förbjuda tiggeri skiner av rasism

De senaste dagarna har en stor debatt om tiggeri förts i landet vi kallar Sverige. Bakgrunden är inte att påsken lockat fram alla påskkärringar och påskgubbar utan att en liten kommun vid namn Sala bestämt sig för att förbjuda det. Tätt där efter slår Sverigedemokraterna på stora trumman och berättar att de minsann vill se ett förbud mot tiggeri i hela landet. Det finns förstås problem med att helt enkelt förbjuda tiggeri, men det verkar inte Sverigedemokraterna vara intresserade att tänka till om.

Sverigedemokraternas syn på tiggeri verkar begränsas till att omfamna de som sitter i sitt gathörn och tigger. Vilket mer ofta än sällan är kvinnor med en annan etnicitet än svensk. För det är förmodligen inte de där läskiga gubbarna som har problem med alkoholen, och som går runt och ber om pengar till cigg och bussbiljett, som SD tänker skicka polisen på. Det är med stor sannolikhet just de där kvinnorna som av någon anledning tvingats sitta dagarna i ända och tigga som de vill ha bort.

Deras politik är ofta påtagbart selektiv på det sättet att den endast behandlar de grupper som stör just Sverigedemokraternas världsbild och är inget vidare konsekvent. För visst borde väl alla tiggare förbjudas och inte bara några? Precis som all specialkost i skolan på andra skäl än medicinska borde försvinna om man nu ska förbjuda människor att slippa fläsk av religiösa skäl, bara för att ta ett annat exempel. Men det är ju inte de helyllesvenska fullgubbarna eller vegetarian-kidsen man vill klämma åt utan det är ju "invandrarna".

Att det finns en struktur bakom som tvingar dessa kvinnor att behöva stå ut med pinsamheten i att sitta på gatan och tigga pengar i en pappkopp vill de inte gå in på närmre än att i förbigående säga att "pengarna går till kriminella grupper". Det är visserligen i många fall sant men det som upprör mig mest är att många av dessa kvinnor faktiskt är offer. Men som genom SDs retorik framstår som medbrottslingar till de nätverk (förmodligen bestående av män) som tvingat dem till denna förnedring. Det blir ett sätt att misstänkliggöra dessa tiggare och försöka få människor att se på dem med misstänksamhet hellre än medmänsklighet. De kvinnor som tigger är inga brottslingar utan de är många gånger offer, och ett förtryck genom en ny lag kommer inte göra dessas liv lättare.

För vad ska detta förbud egentligen leda till?
Är tanken att den som bryter mot lagen ska tvingas betala böter? För det blir ju då lite ironiskt att den som sitter och ber om pengar för att den inga har ska behöva betala en böter till staten.

Eller är tanken att dessa människor ska avvisas och skjutsas ut från städernas centrum så att vi ska slippa se på dem? Jag trodde det var sådant som vi kritiserade både Kina och Sydafrika för när de arrangerade OS och fotbolls-VM. Att de försökte dölja problemen och fattigdomen genom att förflytta människor bort från områden så att vi västerlänningar skulle slippa se dem. För vi visste åtminstone då att det är en taktik som inte går till botten med problemet, men som vi nu tydligen skulle vilja tillämpa i Sverige.

Borde vi förbjuda hemlöshet?
Hemlöshet är ju likt tiggeri en nagel i ögat för många, vilket faktiskt är ett av SDs argument. Svaret är förstås att det vore helt orimligt för att det inte alls skulle förbättra situationen för en enda hemlös. Människor får ju inte en bostad bara för att lagen förbjuder dem att inte ha en.

Idén att lagstifta mot vare sig tiggeri eller hemlöshet blir bara logisk om man tror det är något människor väljer själv eller tycker är fantastiskt kul. Tyvärr ser ju inte verkligheten ut så och därför är det tydligt att SDs agenda är att hetsa mot och misstänkliggöra de människor som svikits av samhället och som hamnat utanför. Vilket många gånger är människor med annan etnicitet än svensk.

Det är dags att se igenom rasistiska agendor och ta debatten.
Detta är inte något jag ber er om utan något jag tigger av er!

Niclas Persson
Styrelseledamot, Ungdom Mot Rasism

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar