måndag 18 april 2011

Rasistiska toner i finländskt valresultat

Igår gick vårt grannland Finland till vallokalerna. Den sittande regeringen, med Centerpartiet i spetsen, väntades få svårt att bibehålla makten såsom den sett ut tidigare och många var oroade över att det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet Sannfinländarna skulle gå framåt stort. Och just så blev det.

Analytiker som har uttalat sig ända sig det stod klart att Sannfinländarna gått från drygt 4 % av rösterna i förra valet till drygt 19 % i detta, har förklarat utvecklingen som ett motstånd mot etablissemanget, ett missnöje från den finländska landsbygden och förorten riktat mot den politiska eliten i storstäderna, en utökad frustration mot EU:s överstatlighet etc etc. Väldigt få har dragit slutsatsen att partiets framgång har att göra med dess främlingsfientliga politik, riktad inte minst mot den finlandssvenska befolkningen i landet.

Extra intressant är det faktum att många analytiker i Sverige drog slutsatsen att Sverigedemokraternas framgångar berodde på en "misslyckad integrationspolitik" (syftandes på svårigheten att integrera "invandrare" i det svenska samhället). Dessa påstådda problem går knappast att skyllas på i Finland, som för övrigt knappt har någon invandring - inte minst av politiska skäl - utöver den som är från andra nordiska länder.

Ännu ett EU-land har alltså fått ett enfaldsparti invalt i det högsta beslutade parlamentet. Det råder inget tvivel om att den rasistiska populismen skönjer framgång vart än den tycks dyka upp. Den organiserar sig, formerar trupperna och ibland kan det bli riktigt otäckt. I Ungern är det antiromska partiet Jobbik, som fick 12 % i förra parlamentsvalet och över 15 % i EU-valet 2009, ett hot mot den romska minoritetsbefolkningen i hela Ungern - inte minst genom den inofficiella partiförgreningen Ungerska Gardet, en paramilitant rörelse som har som sitt uttalade syfte att hetsa och trakassera romer.

Det tåls väl att vänta och se hur utvecklingen kommer bli i Finland. Många tror att Sannfinländarnas partiledare Timo Soino kommer ta plats i nästa regering, vilket i så fall kommer bli ett hårt slag mot inte minst den svensktalande befolkningen i Finland.

Ett av de mest märkliga uttalanden efter valet får nog tillskrivas Jimmie Åkesson (SD), som säger att han hoppas att valresultatet i Finland ska ge effekt på den svenska politiska debatten syftandes på Sannfinländarnas framgångar. Frågan man måste ställa sig då är om Åkesson, likväl som Timo Soino, vill förbjuda svenskundervisningen?

Läs mer i DN, SvD, Aftonbladet och Expressen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar