fredag 27 maj 2011

Balkans bödel är gripen!

När krigen på Balkan bröt ut i början av 1990-talet så kom ett decennium av rasism, etnisk nationalism, folkmord och etnisk rensning att utgöra ett av den europeiska kontinentens absolut mörkaste kapitel någonsin. Det var ett krig där den egna etniska gruppens intressen sattes i första rum vilket fick de värsta tänkbara konsekvenserna som en sådan inskränkt ideologi kan resultera i. När nu "Balkans bödel", "slaktaren från Srebrenica", är gripen så får tusentals människor upprättelse och en möjlighet att se att rättvisan till slut kan skipas.

Ratko Mladic var överbefälhavare för den bosnisk-serbiska paramilitära armén under bosnienkriget 1992-1995 och står tillsammans med Radovan Karadzic som ansvarig för de många övergrepp och brott mot mänskligheten som främst den muslimska befolkningen i Bosnien utsattes för. Massvåldtäkter, systematiska förföljelser, etnisk rensning till förmån för "serbiska områden" och folkmord, motiverats av ett hänsynslöst hat, blev den vardag som tusentals och åter tusentals människor i Bosnien fick genomlida.

Massakern i Srebrenica i juli 1995 har blivit symbolen för Ratko Mladics och den bosnisk-serbiska arméns brott mot mänskligheten, då män, kvinnor och barn separerades och 8 000 muslimska män och pojkar kallblodigt avrättades - allt inför ögonen på FN.

I och med att Mladic nu grips så får de som drabbats en möjlighet att utkräva ansvar, få upprättelse och en liten möjlighet att gå vidare. För även om hatet har varit och är större än en man, även om processen att förstå och rannsaka inte får ta slut nu, så är Ratko Mladic en symbol för ett hat som måste få ett slut någon gång. Rasismen och den etniska nationalismen har aldrig några segrare, bara förlorare. Till slut kommer rättvisan ikapp den.

Läs mer: DN1, DN2, SvD, AB1, AB2, EX1, EX2, Expo1 och Expo2!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar