fredag 6 maj 2011

Regeringen tillsätter en utredning om rasismen i Sverige - välkommet säger vi!

Idag presenterade integrationsminister Erik Ullenhag en ny särskild utredning som regeringen vill göra, om rasismen och främlingsfientligheten i Sverige. Särskild utredare blir Röda Korsets avgående ordförande Bengt Westerberg som fram till oktober nästa år har på sig att kartlägga och presentera konkreta åtgärder för att motverka rasismen i samhället. En välkommen utredning tycker vi, så klart!

Anton Landehag, ordförande för Ungdom Mot Rasism, kommenterar beskedet i ett pressmeddelande så här:
Ungdom Mot Rasism har under en lång tid drivit på att samhället i högre utsträckning behöver kraftsamla mot den utbredda rasism som finns i människors vardag. Att integrationsministern nu tillsätter en utredning som ska ge ett samlat grepp om arbetet mot rasism är därför välkommet och jag hoppas att den kan lyfta nya viktiga perspektiv.
En viktig del i utredningen säger Erik Ullenhag är att titta på hur skolan kan vara en central arena i arbetet mot rasism. Särskilt detta är intressant, eftersom just skolan är en fråga som Ungdom Mot Rasism länge poängterat är viktigt att utveckla det antirasistiska arbetet inom. En punkt i denna kampanjs budskap är ju just att göra förebyggande antirasistiskt arbete i skolan obligatoriskt och inte något som skolor kan prioritera bort.

Hela pressmeddelandet från Ungdom Mot Rasism kan du läsa här!

Läs mer om utredningen som Bengt Westerberg ska leda på regeringens hemsida här eller i Svenska Dagbladet som skriver om utredningen här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar