torsdag 19 maj 2011

Inlägg: Vi bygger positiv fred!

Året är 1951, världen står i kölvattnet av ett krig. Ett krig där vi bevittnat vad extrem rasism, hat och människans okunskap kan leda till. I Cincinnatti, USA, bestämmer sig en amerikansk barnpsykolog för att starta en internationell fredsorganisation, CISV – Building Global Friendship. Sedan dess har över 5100 läger och projekt ordnats världen över.

För 17 år sedan stod jag själv där med resväskan på perrongen och hade ingen aning om hur månaden på barnby i Frankrike skulle komma att prägla resten av mitt liv. Det tog många år innan jag förstod att all lek och skoj vi haft var genomtänkt och på förhand analyserats i syfte att utbilda oss barn och ungdomar i fred.

Idag är det viktigare än någonsin att agera för mänskliga rättigheter, mångfald, konfliktlösning och hållbar utveckling. Det är viktigt att vi gör skillnad såväl lokalt som globalt, men framför allt att vi ser våra medmänniskor och gör aktiva, medvetna val i vår vardag. Det lilla i det stora. Ingen är född att förtrycka människor, förstöra miljön eller sprida rasistisk propaganda. Konflikter skapas av oss människor och därför måste vi också ta vårt ansvar att lösa dem. Genom demokrati, kunskap, förståelse och gemensamt ansvar kan vi bygga positiv fred, en fredskultur där vi alla är världsmedborgare. För fred är så mycket mer än motsatsen till krig. Att arbeta för fred och vara en världsmedborgare innebär att våga ifrågasätta, vara kritisk och bemöta rasistiska och kränkande argument överallt där vi stöter på dem. På bussen, i kön i mataffären, i skolan, på arbetsplatsen…

Katarina Anjert

Vice ordförande CISV Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar