torsdag 5 maj 2011

Inlägg: "Med kunskap har vi starkare argument"

Rasism är skräp, det är många av oss ense om. Dock är det få av oss som vill känna igen oss när ordet rasism lyfts fram. Rasister är alltid "dom där andra" har jag märkt. Även ifall en individ säger "om de inte kan anpassa sig till vårt samhälle så har de inget här att göra", anser personen sig fortfarande inte vara rasist. Därför känns det dumt av mig att skriva vad rasism är, eftersom det är tydligt att det är en fråga om individuell tolkning.

Vad vi kan göra åt denna växande problematik är att bekämpa fördomar, för det är i fördomarna som rasismen tar fäste. Media har ett ansvar att berätta om saker personer har fördomar emot. De behöver lyfta fram andra perspektiv om en grupp individer, i stället för att rapportera om brott och negativt beteende. Till exempel muslimer. Många har fördomar mot muslimer och Islam som religion, utan att veta särskilt mycket om vad hela diskussionen handlar om. Ifall fler svenskar satte sig in i de muslimska traditionerna och till exempel fick höra fler positiva citat från Koranen tror jag de hade förstått varför många av våra medborgare håller sin religion nära hjärtat.

Ifall vi fick veta mer om våra etniciteters historia och kulturer hade vi lättare kunnat nyansera våra åsikter och se att det finns ett bredare perspektiv att ha i åtanke än att utgå från att varje enskild individ antingen är ”ond” eller ”god”.

Samhället har ett ansvar i att ta debatten, och i stället för att idiotförklara oliktänkande - förstå deras perspektiv och åsikter. Jag behöver inte respektera rasistiska åsikter, men det är att föredra om jag kan förstå hur andra tänker innan jag argumenterar emot. När det kommer till mer extrema situationer, till exempel när någon gör ett direkt rasistiskt yttrande, så är det viktigt att säga ifrån på skarpen och aldrig acceptera negativt beteende.

Jag tycker att ett stort ansvar ligger hos oss som vill förändra rasistiska åsikter. Genom att ge personerna som inte delar våra åsikter en chans att få tala, i stället för att försvara sig. Jag tror inte att vi får fler med oss genom att idiotförklara varenda oliktänkande. Mig veterligen springer inte alla Sverigedemokrater runt och hyllar Hitler, även om jag inte har någon respekt för partiets politik.

En människa är inte sina handlingar, och var människa förtjänar att få höras. Vad vi behöver är positiv förstärkning och ett bredare register. Med förståelse kommer vi långt, och med kunskap har vi starkare argument.

Ida Bromée Mellberg

3 kommentarer:

 1. "Även ifall en individ säger "om de inte kan anpassa sig till vårt samhälle så har de inget här att göra", anser personen sig fortfarande inte vara rasist."

  Med andra ord menar du att majoriteten skall anpassa sig till minoriteten? Det kan ju inte gå ihop?

  Om du börjar på ett nytt arbete så ber du väl inte dina nya arbetskamrater att anpassa sig till dig?
  Om du är på besök hos några vänner och de bjuder dig på middag ber du väl inte de laga annan mat för att det första dem lagade inte föll dig i smaken?

  Man kan helt enkelt inte be majoriteten anpassa sig efter minoriteten och det är inte rasism att tycka så.

  Ulf

  SvaraRadera
 2. Ulf, är det inte just synen på personer som kommer till Sverige som "gäster" som är problemet? Det är väl ändå människor med precis samma rättigheter som de som redan finns i ett land? Och om det finns normer som gör att dessa rättigheter inte kan efterlevas, ja då måste vi väl också våga utmana dessa normer? Det handlar inte om att den ena ska anpassa sig till den andra, utan om en process där målet är det faktum att människor är olika inte tvunget behöver ses som olikheter.

  SvaraRadera
 3. Jo det är ett problem. Ett problem som skulle försvinna om de som kom anpassade sig? För då är dem helt plötsligt inte gäster längre? Tror även det skulle leda till att de skulle komma ut i arbetslivet betydligt mycket fortare.

  Dem har givetvis samma rättigheter, men även samma skyldigheter. Detta glöms ofta bort.

  Men om det finns normer i samhället som gör att rättigheterna inte kan efterlevas borde väl inte de som redan bor här heller kunna efterleva rättigheterna?

  Ulf

  SvaraRadera