måndag 21 mars 2011

Vi börjar ta debatten med en gång!

Under helgen arrangerade Ungdom Mot Rasism sin kongress, den här gången i Landskrona. Hela söndagen avsattes till att lansera, diskutera kring och kommunicera ut kampanjen Hela Sverige tar debatten och det var med pompa och ståt som deltagarna fick planera sitt kampanjår, sprida budskapet via sina Facebookprofiler och ta med sig mängder med material hem.

Vi började så sakteliga ta debatten redan igår, framför allt här på nätet och i de sociala medierna. Idag fortsätter vi. På SvD Brännpunkt idag skriver Ungdom Mot Rasisms purfärska ordförande Anton Landehag om varför det är viktigt att fortsatt uppmärksamma rasism som ett allvarligt samhällsproblem. Han poängterar vikten av att krossa myten om Sverige som ett öppet och inkluderande samhälle, och istället på allvar erkänna och motverka rasism som ett strukturellt problem.

" Vad är det som gör att det fortfarande är 50 procent svårare att få ett jobb i det här landet, om du heter Massoud och inte Mattsson? Vad är det som gör att ett förbud mot niqab är viktigare att diskutera än det faktum att lärare utövar rasism i klassrummet och rentav utesluter elever från delar av undervisningen bara för att dessa ”inte är svenska”? Sverige är ett land med stora sociala skillnader människor emellan. Skillnaderna tar sig inte sällan i uttryck genom människors etnicitet och kulturella identiteter. Den sociala ojämlikheten är inte ett symptom för en misslyckad integrationspolitik, utan ett bevis på att Sverige fortsatt är ett land där rasism, intolerans och diskriminering förekommer på regelbunden basis."

Läs hela artikeln på SvD.se här! Och häng med och ta debatten själv här på bloggen. Läs mer om hur du gör under fliken "Var med och ta debatten"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar