tisdag 22 mars 2011

Kampanjen öppnar upp för debatt!

Sedan kampanjen lanserades på kongressen i söndags så har mycket hänt. Vi skrev igår om att nyvalde ordföranden Anton Landehag debatterade på SvD Brännpunkt om myten om det öppna Sverige och vikten av att erkänna, problematisera och motverka rasismen som strukturellt samhällsproblem. Bland annat konstaterade Anton att svensk integrationspolitisk debatt istället behöver fokusera på rasismen som problemet, inte "invandraren" som svårintegrerade.

Detta har öppnat upp för en debatt om vad integrationsprocessen handlar om, vilket så klart är bra och intressant. Amanda Björkman, som är grundare till debattsidan om integration Sverigesresurser.se, skrev igår en replik mot Antons artikel där hon menar att det är att göra en björntjänst att fokusera på rasismen.

Idag skriver Anton en slutreplik där han menar att det fokuseras alldeles för lite på rasismen som problem, inte minst i integrationspolitiken. Det behövs krafttag mot den utbredda rasism som finns på svenska bostads- och arbetsmarknad, och som återfinns i skolan, på arbetsplatser och i politiska partier.

Debatten fortsätter och det känns spännande! Läs artiklarna och kommentera här - vad tycker du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar