tisdag 29 mars 2011

Det handlar om att ta debatten, eller kanske att inte ta den?

Den senaste veckan har flertalet debattörer från både vänster och höger valt att debattera frågor kring integration, rasism och migration. Markus Uvell från Timbro skriver på Sveriges Resurser i ämnet, Adam Cwejman kritiserar i sin blogg fokus på rasism i integrationspolitiken och här på bloggen har Louise Dane och Jorge Cardona Londoño skrivit om sina tankar och perspektiv på rasismen i Sverige.

I DN går att läsa att i Danmark har ett antal företag nu gått ut och sagt att det krävs en nyanserad debatt om invandring och migrationspolitik, annars riskerar tillväxten att avta. De menar att den danska debatten begränsar människors vilja att ta sig till Danmark för att bidra, men också att människor som är födda utanför Danmark riskerar att marginaliseras.

"Om vi vill verka i en global värld och vara konkurrenskraftiga, måste vi ha större förståelse för att det ger ett positivt tillskott till vår ekonomi och vårt land, och att det kommer inspiration och innovation utifrån", säger Tine Horwitz på organisationen Consortium för Global Talent till tidningen Information.

Det finns många olika sätt att se på rasism, integration och migration som på många olika sätt kan förklara komplexiteten i frågorna. I dagarna presenterades en studie från Göteborgs Universitet som slår fast att Sverigedemokraternas framgångar delvis kan bero på hur övriga partier formar sin politik - inte helt oväntat kanske, men väldigt intressant. I ämnet skriver Flyktingbloggen och Alex Bengtsson välskrivna texter.

Debatten fortsätter och rasismen kommer inte ha en chans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar