tisdag 14 juni 2011

Vad har vi lärt oss av historien?

Igår sändes på SVT2 en del i en dokumentärserie om stora och viktiga händelser i historien. Gårdagens program tog upp och beskrev en av de många händelser som för inte ens 20 år sedan drabbade tusentals och åter tusentals människor i dagens Bosnien-Hercegovina.

Admir Buljabasic växte upp i Srebrenica och berättar om sina minnen i programmet. Det är en hjärtskakande berättelse om hur etnisk nationalism, rasism, hat, terror, våld och systematiska förföljelser inte är något som vi enkelt kan tillskriva en längre historisk tillhörighet. Hatet mot muslimer i Bosnien i början på 1990-talet är ett bevis på att de lärdomar som vi drog från andra världskriget knappast var värt mycket när det kom till kritan.

Massakern i Srebrenica är den värsta massakern på europeisk mark sedan andra världskriget. 8 000 muslimska män och pojkar mördades kallblodigt, framför ögonen på FN-soldater.

Det är så otroligt viktigt att vi inte låter dessa människors berättelser om de fasansfulla inslag i vår historia falla i glömska. Likväl som de överlevande från andra världskrigets koncentrationsläger, så måste också de berättelser som Admir och många med honom berättar alltid hållas i medvetandet.

Men det är inte alla som håller med. Den allt mer utbredda antimuslimska retoriken i stora delar av världen, inte minst i Sverige och övriga Europa, tyder snarare på att vi inte har lärt oss någonting. Det skiljer sig inte mycket mellan den retorik som Radovan Karadzic, Ratko Mladic och Slobodan Milosevic förde sig med på Balkan för 15 år sedan, och den som Jimmie Åkesson, Kent Ekeroth och företrädare för liknande partier i Europa för sig med idag. Vissa verkar som sagt inte ha fattat någonting - inte fattat vad den yttersta konsekvensen av etnisk nationalism, rasism och hat faktiskt är; folkmord, krig, brott mot mänskligheten.

Admir berättar:
"Jag ringde mamma och sa att jag är själv och jag är helt oskadd så jag kommer om några timmar och hittar dem. Men hon ställde igen frågan om pappa och bror och jag sa att de är någonstans i skogen. Så när jag kommer dit så frågar mamma mig igen: 'Har du sett något, har du hört något om dem? Varför inte? Försöker du hitta dem?' Hur ska jag hitta dem? Var?

Dag efter dag så kom det ut folk. I såna små grupper, 20, 30, 50 stycken. Och vi väntade på att pappa och bror skulle komma men... De kom ju aldrig."
De kom aldrig!

Admirs bror och pappa var två av de som sköts ihjäl, på flykt från kaoset i Srebrenica. Admirs bror hade skjutits ihjäl ifrån ryggen, 2 kulor i huvudet och 1 kula i ryggen. Alla kropssdelar från Admirs pappa är ännu inte funna.

Låt oss lära oss av historien, att rasism inte är något som en demokratisk och fredlig värld ska ha att göra med. Låt oss fortsätta ta debatten mot rasism och stå upp för en värld där människor kan leva som de är, så som de önskar. Utan att behöva vara rädd för att bli förföljda, förtryckta och mördade.

Ratko Mladic är gripen. Radovan Karadzic är gripen. Låt oss hoppas att rättvisan skipas!

Se hela programmet här!
Och läs gärna en tidigare artikel från Ungdom Mot Rasism om att vi måste lära oss av historien!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar