tisdag 21 juni 2011

På västfronten, intet nytt!

Vi är många som länge varnat Sverige för att gå "den danska vägen", åsyftandes den utveckling där rasistiska Dansk Folkeparti fått sätta agendan för i stort sett hela den migrations- och integrationspolitiska debatten (och mer därtill). Vi har sagt att Sverige är bättre än så, att vi förstår värdet av mänskliga fri- och rättigheter, att vi ser vinster i migration - både ekonomiskt och socialt - och att vi inte tänker bidra till en utveckling där rasism får vara det ramverk utifrån vilken politiken utformas.

Vi har sagt det med en tro om att Danmark nått den solida bottnen. Men icke, det är svårt att förstå hur fel vi faktiskt har haft.

Igår var det den internationella flyktingdagen, en dag som instiftats av FN:s flyktingorgan UNHCR som ett sätt att uppmärksamma alla de miljoner människor som är på flykt hemifrån - från krig, förtryck, förföljelser och fattigdom. I Danmark valde politiker att presentera ett nytt lagförslag som kommer göra det möjligt för dansk domstol att utvisa ALLA invandrare som begår brott - inte bara vissa typer av brott. Forskare och experter varnar för att Danmark nu riskerar att bryta mot internationella konventioner, samt att de sannolikt skulle förlora utvisningsmål om de hamnar i Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Men det hindrar inte Danmark.

Imorgon debatteras förslaget i Folketinget och på fredag kommer med stor sannolikhet förslaget att röstas för, med en stor majoritet. Om förslaget går igenom kan man ju alltid hoppas att Danmark drabbas av det, så att även de kan förstå åt vilket håll det vankas och vad "den danska vägen" faktiskt betyder i praktiken. Då kanske de kan vara med och bryta utvecklingen istället för att gå i bräschen för den.

Läs mer på Bengtssons Frestelser, DN, Information.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar