måndag 5 december 2011

Är svenskhet endast för vita?

Idag skriver DN tillsammans med EXPO en artikel om Politiskt Inkorrekts ersättare Avpixlat. En av de som intervjuas i artikeln är Mats Dagerlind som är det enda kända namnet från Politiskt Inkorrekt. Utöver att han numera skriver för Avpixlat sitter han med i SD kurrirens redaktion, alltså Sverigedemokraternas egna medlemstidning. (Vi har tidigare skrivit om när han jämför den nazistiska Salemmarschen med sorgemanifestationerna för Utoya)

DN skriver bland annat om påståenden att Svenska medier använder sig av så kallad vitpixling när de anonymiserar bilder med människor som är mörkhyade. Det vill säga, gör personerna på bilderna vitare när de anonymiseras. DN skriver även att Mats Dagerlind säger att Aftonbladet misstänkliggör svenskar genom att ”vitpixla”.

Det intressanta med detta är två saker:
1. Mats Dagerlind erkänner och anser att människor och grupper kan bli misstänkliggjorda och utpekade. Det är väl ungefär vad många av oss har försökt berättat för rasister ganska länge. Så det är ett intressant spår som Dagerlind är inne på som faktiskt erkänner att medier genom bildsättning eller signalement som nämns i artiklar utan fog, kan misstänkliggöra hela grupper.

Anledningen till att medier anonymiserar bilder är för att misstänkte, men ännu inte dömda, inte ska pekas ut som brottslingar. Om en bild anonymiseras så spelar det väl knappast någon roll om retuscheringen görs ljusare eller mörkare. Kanske borde människor helt enkelt försöka sluta med att dra slutsatser av en redigerad bild på någon som inte dömts för ett brott.

2. Han verkar ha en riktigt unken syn på vem som kan vara svensk. Tydligen måste en svensk enligt Dagerlind vara vit. Det är den enda rimliga slutsatsen av att han anser att det är just gruppen svenskar som misstänkliggörs genom att en en misstänkt gärningsman framställs som ljushyad. Han säger inte att ljushyade människor misstänkliggörs utan just svenskar. Medan vi får förmoda att människor med mörkare hud inte kan passa in Dagerlinds mall för vem som är svensk.

Frågan är vad det säger om Sverigedemokraternas bild av vem som kan vara svensk. Dagerlind jobbar trots allt för dem.


En sista sak som är intressant är hur Dagerlind resonerar kring att Avpixlat inte har en ansvarig utgivare:
"Avpixlat skulle bli dränkta i förtals- och hets mot folkgruppsanmälningar. Risken är att sverigedemokrater inte skulle behandlas korrekt och att om vi hade en sådan så skulle ansvarig utgivare sitta i fängelse hela tiden"

Dagerlind erkänner med andra ord att det som skrivs på Avpixlat med stor säkerhet bryter mot den lag vi har mot hets mot folkgrupp, dvs misstänkliggör och hetsar mot hela grupper av människor, och att de gärna förtalar människor på bloggen Avpixlat. Det om något är väl en ganska öppen rasism? Det är också han som nämner Sverigedemokraterna i sammanhanget..


Niclas Persson
Styrelseledamot, Ungdom Mot Rasism


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar