fredag 9 december 2011

Hota till tystnad

Det är lätt att fly in i sin egna bubbla och installera trippla lås på dörren när telefonen gång på gång ringer och en man i andra änden av luren berättar på vilket sätt du ska bli sönderslagen, dödad och våldtagen utanför adressen du bor på.


Tidigare i veckan skrev DN om sajten Avpixlat.info. I artikeln lyftes det i ett kort parti vad som händer med dem som blir avpixlade. Tyvärr var detta stycke alldeles för kort. Vi på Ung&Dum vill lyfta detta ännu mer och peka på det uppenbara sambandet mellan att bli publicerad på avpixlat och den våg av hot som följer. Vi kan självklart inte svara för alla, men vi kan berätta vilka konsekvenser deras publicering om oss har fått.

Ung&Dum jobbar antirasisitiskt genom att synliggöra vithetsnormen, alltså att se vilka fördelar du får om du uppfattas som etnisk svensk. Vilken makt som kommer om du uppfattas som vit i Sverige. Det handlar att som vit vara medveten om vilken maktposition du automatiskt har och vilka fördelar du får. Det handlar inte om att utrota vita eller skuldbelägga, utan medvetandegöra så att vi tillsammans kan jobba för ett mer öppet samhälle där din hudfärg varken innebär för- eller nackdelar.

Den 23 november publicerade vi en kort info-film som beskriver hur vithetsnormen fungerar. Filmen låg okommenterad på vår youtubekanal i fem dagar. Den hade ungefär 80 visningar när Avpixlat sent på kvällen den 28 november publicerade filmen på sin sajt.

Filmen är nu uppe i över 9 000 visningar och har mer än 250 kommentarer, nästan uteslutande aggressiva, hånfulla och rasistiska. Kommentarerna och visningarna är en sak. Det som har blivit långt mycket värre är de hotfulla mejl och telefonsamtal vi, våra avsändarorganisationer och aktiva barn och unga i projektet har mottagit.

Vi diskuterar gärna olika synsätt och perspektiv. Vad vi aldrig kommer att acceptera är hot. Att få mejl där det står att vi borde dö, att vi ska våldtas, straffknullas eller på annat sätt skadas. Att vi ska se upp när vi går hem från jobbet. Att våra nära och kära hotas. Att våra utbildare och ambassadörer får motta hotfulla telefonsamtal och mejl. Det kommer vi aldrig att acceptera.

Vi har jobbat antirasistikt och pratat om vithetsnormen sedan projektet startade i maj 2010. Vi har publicerat en rapport, arrangerat seminarium och publicerat flertalet blogginlägg där vi pratar om vithetsnormen. Vi har medverkat i flertalet radiointervjuer, blivit omskrivna i flera tidningar och publicerade på flertalet bloggar. Innan publicering på Avpixlat hade vi inte mottagit ett enda hot. Alla de hot via mejl och telefonsamtal vi nu mottar började efter publiceringen. Det är alltså konsekvenserna publiceringen fått.

De som läser inne på avpixlat har som strategi att hota folk till tystnad. Det är något som inte framkommer tillräckligt tydligt i veckans artikel som publicerades i DN. Det är en viktigt aspekt som måste diskuteras.

Den antirasistiska rörelsen kommer inte att tystas. Ganska snabbt är tanken på trippla lås främmande och ett inslag i ens bild av samhället som inte rimmar vackert. Ung&Dum gör tummen ner för icke-demokratiska metoder och kör slutspurt på sitt val, där barn och unga under 20 år, oavsett åsikt, bjuds in för att rösta på sina viktigaste politiska frågor.


Gör din röst hörd i Ung&Dums Val, rösta innan den 11 december på www.ungochdum.se/valet


//

Olof Svensson

Projektledare Ung&Dum

1 kommentar:

  1. Det låter hemskt. Kämpa på och sök stöd hos den bredare allmänheten, sätt press på kommunerna och staten.

    SvaraRadera