tisdag 29 november 2011

och en rasist är en rasist.

Den Sverigedemokratiske kommunpolitikern Annika Rydh från Älmhult anser att människan kan delas in i raser efter färg och att det inte är nedsättande att säga neger.

"-Det ska ju inte vara ett skällsord att bli kallad neger. Det finns ju den röda rasen, den gula rasen och jag är ju av ett vitt ursprung. En neger är en neger, inget nedsättande"

Inte bara visar Rydh okänslighet kring användandet av ord som neger och att människor kan känna sig kränkta när någon kallar dem neger. Hon menar även på fullt allvar att det finns fler mänskliga raser där några är röda och några är gula.

Resten av världen som lämnat rasbiologin bakom sig vet att forskning säger att det bara finns en enda ras av människor. Att det numera är allmän vetskap att människors arvsmassa är så lik över kontinentsgränserna att du förmodligen har fler gener gemensamt med en person på andra sidan jordklotet än med någon av dina grannar. Det existerar helt enkelt ingen "vit", "gul eller "röd" ras, utan bara en ras av människor som vi alla tillhör.

Vad vi från Ungdom Mot Rasism vill ha sagt om Annika Rydh är att en rasist är en rasist, det är inget nedsättande. Det är bara ett faktum.

/Niclas Persson
Styrelseledamot

Fler som rapporterar: SVT | Smålandsposten | Expressen | Nyheter24


EDIT: Nu har jag nog gjort mig skyldig till omvänd rasism enligt Rydh som menar i ett blogginlägg att de som liknar SD vid rasister eller kopplar deras antimuslimska grund till terroristen i Norge håller på med omvänd rasism. Där skriver hon:

"Man utmålar oss även som de värsta rastister och liknar oss vid massmördaren i Norge! Är inte detta en form av omvänd rasism?"

6 kommentarer:

 1. En rasist är en rasist, och det ÄR nedsättande. Det ska det vara.

  SvaraRadera
 2. Haha. Det beror ju på hur du använder ordet, som SD skulle ha sagt:) /Niclas

  SvaraRadera
 3. Ajaj, ska man "ta debatten" (jag väntar fortarande på att nån ska göra det) så bör man använda intelligens också, inte bara de automatiska reflexerna som moralpanik utlöser. Ja, rasist är ett "faktum" när underlag finns, men så även neger då alla allmänbildade vet vad ordet betyder. I alla fall om man kan spanska och latin. Det finns många låneord i en multikulturell värld.

  Men om jag tolkar er som "tar debatten" rätt så är det inte fel att förolämpa någon, felet uppstår när man förolämpar någon som ni tycker inte får förolämpas? Hur tänker ni att ni "tar debatten" genom rena pöbelfasoner? På vilket sätt i beteendet skiljer ni er från dem ni hatar?

  SvaraRadera
 4. de menar att det är fel att förolämpa någon, om en "neger" ska tåla att bli kallad neger när vi har vetenskapliga bevis mot meningen av ordets existens, så ska hon tåla att bli kallad rasist, för det kan vi alla se att hon är.

  SvaraRadera
 5. Öst ur Sverigedemokraternas visdomskälla

  http://bit.ly/uFsJdv

  SvaraRadera
 6. "Omvänd rasism" bör per definition vara antirasism.

  Det är så lätt att i avsaknad av argument spela på kortet med "omvänd rasism", "svenskhat", "kulturrelativism, och allt som rasister brukar använda sig av...

  SvaraRadera