måndag 10 oktober 2011

Hjalte och Niclas går på EXPO-akademin

Sedan i början av september har två av våra medlemmar Hjalte och Niclas gått i skola uppe i de norrländska skogarna i en liten ort som heter Vindeln. Folkhögskolan på orten har tillsammans med stiftelsen EXPO skapat en projektledarutbildning för antirasister som de nu går.

- Utbildningen här på Expo-akademin ger oss en grund att stå på när det gäller kunskap om den högerextrema rörelsen och låter oss deltagare driva ett eget projekt som vi brinner för, säger Hjalte Lagercrantz

Hans eget projekt som heter kultur mot rasism bygger på att skapa en bok med olika kulturinslag för att bredda begreppet antirasism.

- De första veckorna med föreläsningar på skolan är slut och vi börjar nu med åtta veckors praktik. Jag kommer att ägna mycket tid åt att skaffa finansiering till min bok och att leta upp människor som vill delta i projektet, säger Hjalte.

Under studietiden på EXPO-akademin har deltagarna fått möta flera kända föreläsare. Bland annat Alexander Bengtsson från EXPO (som förövrigt fått pris som årets folkbildare) och Frida Metso från FARR (Flyktinggrupperna- och asylkomitternas riksråd) har delat med sig av sin kunskap.

- Det är duktiga föreläsare som kan mycket om den främlingsfientliga miljön, de vet hur man tar debatten och de har en hel del kunskap och konkreta tips att dela med sig av, recenserar Niclas Persson de olika lärarna.
Enligt Hjalte är det näst bästa med utbildningen den snygga tröja som han stolt visar upp.

Niclas har valt att spendera sin praktik på Ungdom Mot Rasisms kansli i Kristianstad där han bland annat skall underlätta spridning av organisationens vision och värdegrund samt ge hemsidan en översyn.

- Nu när vi tagit fram en antirasistisk värdegrund som bygger på demokratiska arbetsmetoder så kommer det viktiga arbetet med att se till att den sprids till fler och blir tillgängligt för alla, säger Niclas P
ersson entusiastiskt.

Bara om man tittar till Niclas och Hjaltes projekt kan man se vilka olika möjligheter till praktik som finns, tittar man runt ännu mer i klassen kan man hitta en uppsjö av olika projekt. En klasskamrat ska praktisera på de antirasistiska filmdagarna i Malmö, en ska arbeta med antirasism inom scouterna, tre ska åka ut med facket och Expo på skolor. En klasskamrat ska göra en dokumentärfilm, en annan ska arbeta mot riksdagspartiernas ungdomsförbund och en ska arbeta med antirasism på sin gamla skola.

- Möjligheterna är många, hade jag kunnat så hade jag även sökt till nästa termin, säger Niclas och Hjalte nickar instämmande.

Tycker du det ser ut som Hjalte och Niclas haft det bra och är intresserad av att gå EXPO-akademin?
Kursen är en termin och har ny start till våren. Under utbildningen har du
rätt till studiemedel från CSN. Du kan läsa mer om kursen här.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar