fredag 9 september 2011

Intervju med Borås lokalgrupp

Borås lokalgrupp har bara funnits i ett år men redan hunnit med mycket – och stort! Carolina Bruseman var en av de som tog initiativet till att starta upp verksamheten, idag är de ungefär tio personer som träffas två till tre gånger i månaden.

- Saker som vi är gjort under året är bland annat att åka ut till olika skolor och hålla workshops, både i grund- och gymnasieskolor. Vi har arrangerat workshops för vård- och skolpersonal och höll ett tal på en manifestation samma dag. Vi har också hållit tal på förintelsens minnesdag och en manifestation på Kristallnatten, berättar Carolina.

Hon fortsätter med att berätta hur de i våras anordnade en debatt om frågor kring rasism för ungdomsförbunden som både blev lyckad och välbesökt. I och med att de bjöd in Sverigedemokraterna till debatten fick de en del publicitet för arrangemanget.

Andra saker som de har sysslat med under året är att driva kampanjen "Gör om - Gör rätt" inför omvalet som skedde i området. De kände att det var viktigt att synas ute på stan, så de bjöd på kakor och delade ut flyers. De anordnade en minnesmanifestation för att hedra offren i terrordåden i Norge och arrangerade nu senast något som kallas för ”Demokratidagen”.

- Vi har också ordnat film- och myskvällar för vår egen lokalgrupp för att få bättre sammanhållning, påpekar Carolina efter att ha radat upp alla aktiviteter för mig. Tricket för att göra så mycket som Borås lokalgrupp verkar vara att inte glömma bort att ta hand om sin egen sammanhållning och se till att de kan träffas ofta.

Demokratidagen
Så mycket som Carolina och Borås lokalgrupp hunnit göra på bara ett år är något man verkligen kan beundra. Konceptet ”Demokratidag” är kanske något helt nytt för vissa, så därför fick hon såklart frågan om vad en demokratidag innebär.

- Demokratidagen var något som vi i Borås lokalgrupp anordnade tillsammans med Borås stads ungdomsråd. De har tidigare haft några mindre demokratidagar och frågade oss om vi ville vara medarrangörer i år. Vi ville att temat skulle vara ”värdegrundsarbete i Borås stad” och så blev det också. De som bjöds in var politiker, tjänstemän, lärare, ungdomar och rektorer från hela Borås. Sammanlagt blev det nästan 200 deltagare.


Tips & råd till andra lokalgrupper
Men om en enda lokalgrupp är med och arrangerar en träff för 200 deltagare, styr upp och genomför så många andra aktiviteter och samtidigt har en bra sammanhållning i gruppen så måste det ju ändå betyda att det är hårt jobb bakom varje arrangemang.

- Mitt bästa tips är verkligen att börja i tid, för saker tar mycket längre tid än man tror. Det har vi fått lära oss både från jobbet inför Demokratidagen men också av debatten som vi arrangerade tidigare. I början av mars ska vi arrangera ytterligare en debatt, men denna gång med representanter från kommunstyrelsen. Den har vi redan börjat planera, ett halvår innan. Ett annat tips är att verkligen stå på sig när man samarbetar med andra, för det blir väldigt lätt att man ger upp vissa saker som egentligen är viktiga bara för att man är glad över att få vara med. Man ska stå på sig helt enkelt.

Carolina fortsätter berätta om att lokalgruppen fått rätt mycket medial uppmärksamhet under året, i lokalradio, tidning och TV. Hon säger att det nog till viss del beror på att det är nyhetstorka i lilla Borås men att lokalgruppen ofta själva uppmärksammat lokalmedia på att det snart händer viktiga saker att skriva om. – Jag tror det är viktigt att media uppmärksammar det man som lokalgrupp gör, speciellt när det är lite större saker. Mest tack vare att man på det sättet når ut till fler människor och kanske kan få med någon mer till lokalgruppen, men också för att det är ett bra sätt att visa för politiker att frågorna om allas lika värde och antirasism ständigt är aktuella, säger Carolina.

- Det bästa tipsen jag har att komma med när det gäller media är nog att verkligen våga ta kontakt, speciellt om man bor i en mindre stad, för då letar tidningen nästan alltid efter nya saker att skriva om.

Borås lokalgrupp har en egen blogg där ni kan läsa ännu mer om vad de gör. Kika in här för att ta en närmare titt på deras antirasistiska arbete i Borås.

Författare: Ebba Friberg, styrelseledamot Ungdom Mot Rasism

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar