fredag 29 april 2011

Unga utsätts inom idrotten - på flera olika sätt

Det har väl inte undgått någon att tidigare världsrekordhållaren i höjdhopp, Patrik Sjöberg, igår gick ut och berättade om hur han av sin tränare blivit utsatt för sexuella övergrepp i flera års tid. Att barn och unga utsätts inom idrotten är inget nytt, men icke desto mindre är Sjöbergs avslöjande - tillsammans med de övriga som också kommit ut och berättat om liknande övergrepp - en praktskandal för svensk idrott.

Barn och unga inom idrotten är alltför ofta en måltavla för trakasserier, orimliga förväntningar och hets. Det här sker på daglig basis och syns på flera olika sätt.

Även fransk fotboll skakas av avslöjanden om hur unga aktiva utsätts för trakasserier. I Frankrikes fall handlar det om en hemlig överenskommelse som säger att max 30 % av de aktiva spelarna i landets akademier får ha arabiskt eller afrikanskt ursprung. Bland annat så är förbundskapten Lauren Blanc inblandad.

Det här slår fast återigen hur viktig det breda arbetet mot rasism är. Ungdom Mot Rasism driver projektet Fotboll Mot Rasism, som just handlar om att stärka fotbollsrörelsens eget arbete mot rasism internt samt att ta fram metoder i hur detta arbetet kan genomföras och utvecklas. Inom kort kan du läsa mer om projektet på hemsidan här!

torsdag 28 april 2011

Inlägg: "Vi ska inte acceptera rasism trots fina kläder"

Under för lång tid har vi om debatten debatterat
Under för lång tid har vi inte agerat
Hur ska vi bemöta ett rasistiskt parti?
Ska vi låtsas som om det regnar, eller ska vi lägga oss i?

Debatten om debatten måst ta slut, och det nu
Det är vi som ska sätta punkt, jag och du
Vi ska säga ifrån, i alla situationer
Överallt i hela Sverige ska vi ta diskussioner

Vi ska inte acceptera rasism i våra städer
Vi ska inte acceptera rasism trots fina kläder
Ett rasistiskt skämt är inte så oskyldig som det låter
Det man inte ser är han som gråter

Gråter över ett skämt, en kommentar eller ett ord
om att han inte hör hemma på denna del av vår jord
Det är vår plikt att stoppa rasismens sjuka beteende
Och jag ska göra det varje gång med ett leende

Jag ska le, för jag vet att varje gång jag reagerar
påverkar jag på nåt sätt hur någon annan agerar

Klara Nilsson
Nyköping

måndag 25 april 2011

Inlägg: SDs förslag att förbjuda tiggeri skiner av rasism

De senaste dagarna har en stor debatt om tiggeri förts i landet vi kallar Sverige. Bakgrunden är inte att påsken lockat fram alla påskkärringar och påskgubbar utan att en liten kommun vid namn Sala bestämt sig för att förbjuda det. Tätt där efter slår Sverigedemokraterna på stora trumman och berättar att de minsann vill se ett förbud mot tiggeri i hela landet. Det finns förstås problem med att helt enkelt förbjuda tiggeri, men det verkar inte Sverigedemokraterna vara intresserade att tänka till om.

Sverigedemokraternas syn på tiggeri verkar begränsas till att omfamna de som sitter i sitt gathörn och tigger. Vilket mer ofta än sällan är kvinnor med en annan etnicitet än svensk. För det är förmodligen inte de där läskiga gubbarna som har problem med alkoholen, och som går runt och ber om pengar till cigg och bussbiljett, som SD tänker skicka polisen på. Det är med stor sannolikhet just de där kvinnorna som av någon anledning tvingats sitta dagarna i ända och tigga som de vill ha bort.

Deras politik är ofta påtagbart selektiv på det sättet att den endast behandlar de grupper som stör just Sverigedemokraternas världsbild och är inget vidare konsekvent. För visst borde väl alla tiggare förbjudas och inte bara några? Precis som all specialkost i skolan på andra skäl än medicinska borde försvinna om man nu ska förbjuda människor att slippa fläsk av religiösa skäl, bara för att ta ett annat exempel. Men det är ju inte de helyllesvenska fullgubbarna eller vegetarian-kidsen man vill klämma åt utan det är ju "invandrarna".

Att det finns en struktur bakom som tvingar dessa kvinnor att behöva stå ut med pinsamheten i att sitta på gatan och tigga pengar i en pappkopp vill de inte gå in på närmre än att i förbigående säga att "pengarna går till kriminella grupper". Det är visserligen i många fall sant men det som upprör mig mest är att många av dessa kvinnor faktiskt är offer. Men som genom SDs retorik framstår som medbrottslingar till de nätverk (förmodligen bestående av män) som tvingat dem till denna förnedring. Det blir ett sätt att misstänkliggöra dessa tiggare och försöka få människor att se på dem med misstänksamhet hellre än medmänsklighet. De kvinnor som tigger är inga brottslingar utan de är många gånger offer, och ett förtryck genom en ny lag kommer inte göra dessas liv lättare.

För vad ska detta förbud egentligen leda till?
Är tanken att den som bryter mot lagen ska tvingas betala böter? För det blir ju då lite ironiskt att den som sitter och ber om pengar för att den inga har ska behöva betala en böter till staten.

Eller är tanken att dessa människor ska avvisas och skjutsas ut från städernas centrum så att vi ska slippa se på dem? Jag trodde det var sådant som vi kritiserade både Kina och Sydafrika för när de arrangerade OS och fotbolls-VM. Att de försökte dölja problemen och fattigdomen genom att förflytta människor bort från områden så att vi västerlänningar skulle slippa se dem. För vi visste åtminstone då att det är en taktik som inte går till botten med problemet, men som vi nu tydligen skulle vilja tillämpa i Sverige.

Borde vi förbjuda hemlöshet?
Hemlöshet är ju likt tiggeri en nagel i ögat för många, vilket faktiskt är ett av SDs argument. Svaret är förstås att det vore helt orimligt för att det inte alls skulle förbättra situationen för en enda hemlös. Människor får ju inte en bostad bara för att lagen förbjuder dem att inte ha en.

Idén att lagstifta mot vare sig tiggeri eller hemlöshet blir bara logisk om man tror det är något människor väljer själv eller tycker är fantastiskt kul. Tyvärr ser ju inte verkligheten ut så och därför är det tydligt att SDs agenda är att hetsa mot och misstänkliggöra de människor som svikits av samhället och som hamnat utanför. Vilket många gånger är människor med annan etnicitet än svensk.

Det är dags att se igenom rasistiska agendor och ta debatten.
Detta är inte något jag ber er om utan något jag tigger av er!

Niclas Persson
Styrelseledamot, Ungdom Mot Rasism

lördag 23 april 2011

"Dags att visa civilkurage"

Att stå upp mot rasism i vardagen kan på många sätt liknas vid att visa civilkurage. Det handlar om att visa avståndstagande, säga ifrån när en människas universella rättigheter eller värde inskränks.

En händelse vid Hallands Nation på Lunds Universitet har väckt starka känslor senaste veckan. Några studenter ska ha, iklädda rep runt halsen och mörkmålade i ansiktet, iscensatt en slavauktion i samband med ett happening på nationen. Detta är så klart på många sätt ett uttryck för en oroväckande historielöshet och är ett uttryck för vilket samhällsklimat som nu råder i Sverige - ett klimat där hets mot minoritetsbefolkningar, eller "studentspex" på en nation är helt okej.

Ungdom Mot Rasisms ordförande Anton Landehag skrev igår om ämnet på SvD.se, där han kräver att fler är med och visar civilkurage och tar debatten! Hela Sverige ska ta debatten, mot rasism och för alla människors lika värde.

Läs artikeln här!

torsdag 21 april 2011

Inlägg: Vithetsnormen skapar rasism

För två år sedan åkte jag till Tanzania för att skriva min c-uppsats. Under tiden jag var där blev jag väldigt medveten om min egen hudfärg, främst på grund av att jag inte tilläts glömma den. Var jag än gick möttes jag av samma ord, mzungo. Det betyder viting på Swahilli och användes nästan som en hälsningsfras. Min hudfärg blev en anledning till att prata med mig, att hälsa på mig, men framförallt att respektera och släppa fram mig. Jag fick komma in på de kontor jag ville, intervjua de personer jag ville och om jag inte visste hur jag skulle komma i kontakt med en viss person så var det alltid någon som hjälpte mig. Skulle det vara så om jag var svart? Knappast! Min hudfärg var en dörröppnare, en väg till makten. Min hudfärg var och är makt.

När jag kom tillbaka till Sverige slutade folk nämna min hudfärg, folk ropar inte mzungo efter mig, men det finns en sak som fortfarande är väldigt tydligt. Min hudfärg innebär makt. Här i Sverige nämns inte vithet, det pekas inte ut, det får förbli osagt och oemotsagt eftersom det är normen, men det pratas indirekt om vithet. När en man i Malmö gav sig ut för att skjuta folk för att de inte var vita skrev media att han sköt invandrare. Journalisterna reflekterade inte över att varken skytten eller de själva visste om personerna som besköts var invandrare, de visste bara att de inte var vita. Genom att se deras hudfärg bestämde sig både skytten och journalisterna att de var invandrare och drog på så sätt ett likhetstecken mellan icke-vit och invandrare, och vit och svensk. När politiker pratar om segregationen pratar man om problemen med att invandrare skapar egna områden, utan att reagera över att vit medelklass också skapar egna områden.

En del av rasismen i Sverige är att vi hela tiden låter vithet var osagt, vi låter den vara norm och det eftersträvansvärda. Vi hyllar det svenska och särskiljer det från det utländska. I de barn och ungdomspolitiska regeringsskrivelserna finns det ett helt avsnitt dedikerat till flickor som växer upp i patriarkala familjer. Det framkommer av texten att dessa patriarkala familjer är invandrarfamiljer, som om det inte finns patriarkala familjer bland ”oss jämställda svenskar” och hotet kommer utifrån. Genom ordvalen beskriver vi jämställdhet som något som är reserverat till svenskar. I Sverige anser vi att vi har tolkningsföreträde på vad som är jämställdhet, demokrati, mm utan att över huvud taget reagera över att vi själva kan vara en del av problemen. Den svenska självbilden är att vi är jämställda, har demokratiska val, är måna om mänskliga rättigheter. Vi anser att hotet och problemet kommer utifrån.

Jag jobbar i ett antirasistiskt projekt där vi synliggör och problematiserar vithetsnormen, vi pratar om rasistiska strukturer och rasistiska tendenser inom partipolitiken. Jag jobbar dagligen med de här frågorna och ändå märker jag hur ofta jag själv utför rasistiska handlingar. Det gör mig så sjukt förbannad att de här strukturerna, normaliserandet av vithet, är något som är så djupt rotat i vårt samhälle att vi inte ser det. Jag blir förbannad när jag själv säger något rasistiskt, när jag själv diskriminerar och förtrycker för att det är något jag har lärt mig att göra, för att jag är uppväxt i ett samhälle som upphöjer vithet till något eftersträvansvärt. Jag blir förbannad när jag tänker på att om vi inte gör något så kommer vi fortsätta att diskriminera och förtrycka varandra. Vi måste tillsammans jobba för att själva blir medvetna och ifrågasätta våra egna handlingar och erkänna när de faktiskt är rasistiska. Vi måste jobba för att lyfta fram strukturerna och ifrågasätta vithetsnormen. Vi måste sluta uppfostra rasister!

Maja Dahl
Ung&Dum - om synen på barn och unga

måndag 18 april 2011

Debatten om debatten är över - nu tar vi debatten!

Debatten om debatten börjar tack och lov plana ut sig själv i en (ibland i alla fall) något mer konstruktiv diskussion om politik, samhällsutveckling och allt annat sånt som man ska prata om när man är politiker men som tycks ha varit svårt när Sverigedemokraterna närmat sig eliten.

Kvar finns dock det faktum att vi har ett politiskt parti i det högsta beslutande organet som gör politik av att konstruera skillnader mellan människor baserat på fysiska och/eller kulturella egenskaper. Och kvar finns det faktum att politiken mot den världsbilden som Sverigedemokraterna försöker sprida fortfarande lyser med sin frånvaro.

Kampen mot samhällsproblemet rasism stavas inte ängsliga, eller för den delen hetlevrade och agitatoriska debatter, mot Jimmie Åkesson i riksdagens talarstol. Att Fredrick Federley (C) tydligt sätter ner foten mot den omänskliga migrationspolitik som Sverigedemokraterna vill driva är så klart bra och väldigt viktigt för att inte partiets idéer i högre utsträckning ska normaliseras. Men det behövs något mer!

Kampen mot samhällsproblemet rasism stavas istället full satsning mot den diskriminering som försätter människor i fångenskap, det stavas full satsning på förebyggande antirasistiskt arbete i skolan där det civila samhällets organisationer och föreningslivets möjlighet att erbjuda unga en plattform för demokratisk utveckling (inte fostran!) är en viktig komponent för att stärka just det arbetet.

Genom att vi alla är med och tar gemensamt ansvar, att vi alla visar civilkurage och att vi alla är med och tar debatten mot samhällsproblemet rasism - och inte bara mot Jimmie Åkesson - så har vi också möjlighet att motverka de bakomliggande strukturerna.

Ta debatten du också - skicka ditt bidrag till tadebatten@umr.nu så kommer vi att lägga upp det här på bloggen.

Rasistiska toner i finländskt valresultat

Igår gick vårt grannland Finland till vallokalerna. Den sittande regeringen, med Centerpartiet i spetsen, väntades få svårt att bibehålla makten såsom den sett ut tidigare och många var oroade över att det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet Sannfinländarna skulle gå framåt stort. Och just så blev det.

Analytiker som har uttalat sig ända sig det stod klart att Sannfinländarna gått från drygt 4 % av rösterna i förra valet till drygt 19 % i detta, har förklarat utvecklingen som ett motstånd mot etablissemanget, ett missnöje från den finländska landsbygden och förorten riktat mot den politiska eliten i storstäderna, en utökad frustration mot EU:s överstatlighet etc etc. Väldigt få har dragit slutsatsen att partiets framgång har att göra med dess främlingsfientliga politik, riktad inte minst mot den finlandssvenska befolkningen i landet.

Extra intressant är det faktum att många analytiker i Sverige drog slutsatsen att Sverigedemokraternas framgångar berodde på en "misslyckad integrationspolitik" (syftandes på svårigheten att integrera "invandrare" i det svenska samhället). Dessa påstådda problem går knappast att skyllas på i Finland, som för övrigt knappt har någon invandring - inte minst av politiska skäl - utöver den som är från andra nordiska länder.

Ännu ett EU-land har alltså fått ett enfaldsparti invalt i det högsta beslutade parlamentet. Det råder inget tvivel om att den rasistiska populismen skönjer framgång vart än den tycks dyka upp. Den organiserar sig, formerar trupperna och ibland kan det bli riktigt otäckt. I Ungern är det antiromska partiet Jobbik, som fick 12 % i förra parlamentsvalet och över 15 % i EU-valet 2009, ett hot mot den romska minoritetsbefolkningen i hela Ungern - inte minst genom den inofficiella partiförgreningen Ungerska Gardet, en paramilitant rörelse som har som sitt uttalade syfte att hetsa och trakassera romer.

Det tåls väl att vänta och se hur utvecklingen kommer bli i Finland. Många tror att Sannfinländarnas partiledare Timo Soino kommer ta plats i nästa regering, vilket i så fall kommer bli ett hårt slag mot inte minst den svensktalande befolkningen i Finland.

Ett av de mest märkliga uttalanden efter valet får nog tillskrivas Jimmie Åkesson (SD), som säger att han hoppas att valresultatet i Finland ska ge effekt på den svenska politiska debatten syftandes på Sannfinländarnas framgångar. Frågan man måste ställa sig då är om Åkesson, likväl som Timo Soino, vill förbjuda svenskundervisningen?

Läs mer i DN, SvD, Aftonbladet och Expressen!

fredag 15 april 2011

Dansk integrationsminister: "Hammarberg är en idiot"

Det är vanligt att i den politiska debatten ofta varna för att vi i Sverige inte får gå "den danska vägen" när det kommer till migrations- och integrationspolitiken. I Danmark har man, istället för att humanisera och satsa på mer öppenhet, valt att innesluta sig och den danska politiken är idag en av de mest restriktiva i hela Europa.

Att döma av vad integrationsministern Sören Pind (Venstre) säger om Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg, så är det inte heller särskilt konstigt att vi i Sverige varnar för att gå åt samma håll.

Hammarberg har kritiserat bland annat Danmark för att inte göra tillräckligt för att hjälpa de 25 000 flyktingar som blivit strandsatta på den italienska ön Lampedusa. Han menar att Europas regeringar tvekar att hjälpa med motiveringen att man är rädd för "reaktionen från partier på den yttersta högerflygeln". Detta ska ha gjort Sören Pind så provocerad att han ska ha kallat Hammarberg för en idiot och "därför inte värd att spilla tid på".

Det råder inget tvivel om att Europa går åt ett håll där länder snarare innesluter sig och bygger murar, istället för att öppna upp sig och erbjuda människor en möjlighet att skapa sig ett nytt liv. När öppet krig bryter ut i Europas direkta närområde och människor flyr, så tycker ministrar i Danmark att man är en idiot för att man tycker att länder bör ta sitt ansvar att hjälpa dessa människor som flyr, och partier i Italien säger att man med vapen bör stoppa flyktingvågen.

Rasismen lyser igenom och det är otroligt viktigt att vi fortsätter att stå upp för en annan värld - en värld där människors liv inte avgörs av vad den yttersta högerflygelns partiföreträdare vill göra med de människor som flyr.

Vi tar debatten, gör det du också!

Läs mer i exempelvis Svenska Dagbladet.

torsdag 14 april 2011

Bilder från lanseringen och kampanjandet

Nu är det en knapp månad sen kampanjen lanserades på Ungdom Mot Rasisms kongress i Landskrona. Så här långt kan vi väl konstatera att kampanjens budskap verkligen nåt ut väl, både genom att UMR-ordföranden Anton Landehag synts i riksmedia men kanske framför allt för att kampanjpaketen skickas ut med rasande fart och vi får rapporter om att vårt material dyker upp både här och där.

Som en liten första update om kampanjen så här långt så kommer här nedan ett litet utbud med bilder från allt kampanjande hittills, och även några bilder från lanseringen på kongressen.

UMR Borås arrangerar debatt 23 mars:






UMR Trollhättan kampanjar:





Bilder från lanseringen 20 mars:

http://umr.nu/Bilder/036%20Kongress%202011%20i%20Landskrona/stora/542.jpg

http://umr.nu/Bilder/036%20Kongress%202011%20i%20Landskrona/stora/565.jpg

http://umr.nu/Bilder/036%20Kongress%202011%20i%20Landskrona/stora/561.jpg


Om du vill vara med och sprida vårt material, e-posta till tadebatten@umr.nu med din adress så skickar vi ett kampanjpaket till dig! Vi vill jättegärna att ni mailar in bilder när ni sprider materialet, så vi kan lägga upp de här på kampanjsiten.

Sprid ordet, var med när Hela Sverige tar debatten!

tisdag 5 april 2011

Inlägg: Varje år, månad, dag, timme, minut, sekund! Rasism finns överallt, hela tiden!

Det sker överallt! I skolan, på arbetsplatsen, på gatan. Överallt, hela tiden blir människor spottade på, misshandlade och får hatiska ord slängda efter sig, bara på grund av sin etnicitet. Vart är den här världen på väg? Vart är Sverige på väg?

Förra året tog sig Sverigedemokraterna in i Sveriges riksdag, ett parti med främlingsfientliga åsikter, ett parti som genom sin politik vill stänga ute människor som över allt annat behöver en trygg plats att leva på. Många av de människor som kommer till Sverige har haft det svårt, kommer från krigsdrabbade länder, länder där hela deras liv har raserats, där de inte längre har en fast grund att stå på.

Om bara ett fåtal veckor så deporteras en Romsk familj från Finspång och Sverige. De har fått avslag på sin asylsökan och skickas tillbaka till Serbien. Till ett land där den Romska gruppen är svårt förföljt. Den här familjen har ingenting liv att åka tillbaka till. De har inget hem, och knappt mat för dagen. Det är dessa människor, som verkligen behöver börja om på nytt, skapa sig ett nytt liv på ett nytt ställe, som hela Sverige måste stå upp för! Vi som bor i ett rikt land, där möjligheterna till ett bra liv är enorma, måste ta upp kampen för de människor som kommer hit! Vi måste kämpa för att de människor som behöver hjälp till ett bättre liv, ska få det utan att behöva oroa sig för att känna sig hatade, utfrysta och kränkta på grund av sin etnicitet!

Så Sverige! Ta upp kampen! Sitt inte stilla! Debatten är inte över förens rasismen är utrotad!

Keep up the work!!

Joel Kunto

Vice ordförande
Finspångs ungdomsråd

fredag 1 april 2011

Migration, integration och rasismen aktualiseras

Regeringen och riksdagen har under den senaste tiden verkligen aktualiserat frågor som rör migration, integration och rasism. I onsdags hölls en debatt på initiativ av Sverigedemokraterna, rörande svensk migrationspolitik efter det att regeringen och Miljöpartiet kommit överens om ett gemensamt ramverk kring politikområdet under mandatperioden. Debatten innebar knappast några nyheter eller oväntade överraskningar, bortsett kanske från centerpartisten Fredrick Federley som gick hårt åt Sverigedemokraterna och kallade dem bland annat för "politikens gamar och parasiter" mot bakgrund av deras rasistiska politik.

I går lämnade dessutom en parlamentarisk utredning om cirkulär migration och utveckling sitt slutbetänkande. Mikaela Valtersson (MP) som varit ordförande i utredningen verkade onekligen nöjd över att kunna presentera en utredning som på många punkter innebär förenklingar för människor att röra sig över gränser för att på så vis vara med och bidra till samhällsutvecklingen - både ekonomiskt, socialt och kulturellt.

Kalle Larsson (V) som varit ledamot i utredningen reserverade sig dock mot två saker i utredningen - han menar att man behöver ställa högre krav på oseriösa arbetsgivare och att Sverige bör ratificera migrantarbetarkonventionen.

Senare under dagen blev det också känt att regeringen, genom integrationsminister Erik Ullenhag (FP), ger Forum för levande historia i uppdrag att kartlägga den svenska islamofobin och antisemitismen. Det är ett bra uppdrag som vi så klart hoppas ska kunna leda till ytterligare kraftsamling mot rasismen i Sverige. Vi hoppas så klart dock att det inte stannar vid en utredning som slår fast att den ena eller andra gruppen drabbas si och så mycket - rasism är ett samhällsproblem som tär på samhällsutvecklingen, oavsett vem som drabbas eller vem som utövar. Kartläggningen bör resultera i slutsatser om vad samhället bör göra för att skapa sammanhållning, inte genom att likrikta och motverka det mångkulturella utan att sammanhållningen istället skapas genom just det.

Vi ser med spänning fram emot kartläggningens resultat, som vi dessvärre tror kommer vara rätt nedslående! Rasismen i Sverige är högst påtaglig, både genom islamofobi och antisemitism, men även på många andra sätt.